Grön kyrka
Människan är en del av skapelsen och bär ett unikt ansvar som Guds medarbetare, förvaltare och medskapare. När skapelsen missbrukas, exploateras och lider får vi inte vara passiva utan drivande i omställningen till en hållbar värld med omsorg om allt den innehåller. Ett annat sätt att leva är möjligt, och vi vill sprida detta hopp till andra.
Västerkyrkan är sedan 2023 medlem i nätverket Grön kyrka. Vi vill bidra till att församlingen och dess medlemmar agerar hållbart ur ett klimat- och miljöperspektiv genom att:
Verka för att klimatfrågan ur ett teologiskt perspektiv får en naturlig plats i förkunnelsen såväl som i andra forum i verksamheten.
Inspirera till omställning i allas våra liv utifrån behovet att värna biologisk mångfald och minska koldioxidutsläppen.
Verka för att minimera klimatavtrycket från församlingens verksamhet.
Exempel på klimatrelaterade aktiviteter som pågår är Ord och bord som står för spännande samtal med en inbjuden gäst och måltidsgemenskap där en vegetarisk trerättersmiddag serveras.
Ett annat exempel är försöket att anlägga en äng längs med Byggmästaregatan och därmed bättre gynna den biologiska mångfalden än vad dagens gräsmatta gör. Inte minst våra betydelsefulla pollinatörer skulle uppskatta denna förändring! Idag finns en inhägnad fyrkant där gräset inte klipps för att vi ska kunna avgöra vilka ängsväxter som trivs här. Till vår hjälp har vi en trädgårdsingenjör med lång och gedigen erfarenhet, Erikka Chapman, som inte bara hjälper oss att planera utan också rent handgripligt.
Installationen av solceller på Västerkyrkans tak är ett exempel på genomförd aktivitet.
Pilgrimsvandring med skapelsen, 7 september 2024: Grön kyrka i Lund, bestående av Västerkyrkan (Equmenia), Helgeands församling och Dominikan-bröderna, ordnar en pilgrimsvandring på skapelse-tidens tema. Detta är en vandring i ekumenikens tecken då vi vandrar från Helgeandskyrkan och under dagen kommer att stanna i både Västerkyrkan och i trädgården på Sandgatan i Maria Magdalena konvent. Delar av vandringen sker i tystnad. Vandringen blir högst 15 km lång. Vi avslutar i Helgeand. Vi samlas kl 9.00 i Helgeands trädgård och är åter ca kl 17.00. Vill du vara med och vandra kontakta Lennart Sporre på epost info@ytor.se.
Du är hjärtligt välkommen att delta i arbetsgruppens aktiviteter! För mer information, kontakta Åsa Landgren, asa.landgren@perstorp.com, 0734-274893.